Förarbevis snöskoter

Om du ska köra snöskoter behöver du ett särskilt förarbevis. Du får också köra snöskoter om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före den 1 januari 2000.

För att få ett förarbevis för snöskoter krävs att du har:

  • Fyllt 16 år.
  • Gått en utbildning hos en godkänd utbildare.
  • Gjort ett godkänt kunskapsprov – du behöver inte göra något körprov.
  • Utbildning och prov för snöskoter.
  • Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Vår utbildning för snöskoter finns både som intensivkurs under helger samt som veckokurs med teori måndag till torsdag och körning lördag till söndag.
Vi tillhandahåller skotrar för den praktiska körträningen och använder oss av nya, lättkörda fordon som passar alla förare. Både de med mycket erfarenhet och de som aldrig har kört tidigare. Du får även låna hjälm av oss om du inte har en egen hjälm som du vill använda.

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar. De praktiska delarna går ut på att du ska lära dig att hantera snöskotern. Det är tillåtet att övningsköra, men bara under uppsikt av en godkänd utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. För att få övningsköra snöskoter ska du vara minst 15 år och 9 månader.

I vår skoterutbildning (inte intensivkursen) ingår även en första hjälpen-kurs av utbildad sjukvårdspersonal. Du får ett intyg att du är utbildad efter kursen är genomförd.

Förarbeviset
När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas till dig. Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd.
Du har två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis. Efter två månader krävs att förarbeviset är med vid färd. Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt och du måste ta om det.

Foto på förarbeviset
Foto till förarbevis kan du ta hos en fotograf som tar foton för ID-handlingar.
Bilder från skolfotografering uppfyller oftast inte de krav som ställs och brukar inte godkännas.

Förarbevis kan återkallas
Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du få en varning och få ditt förarbevis återkallat.

Undantag vid skotersafari
Du som har körkort eller traktorkort, också kort som är utfärdade efter den 1 januari 2000, har rätt att köra snöskoter inom organiserad turistverksamhet om färden sker enligt följande:

  • I en grupp om högst tio förare.
  • Under ledning av en person som har förarbevis för fordonet.
  • Längs en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

Även en person som har körkort med behörighet AM (moped klass 1) har rätt att köra snöskoter enligt dessa förutsättningar, även om han eller hon inte fyllt 16 år.

Tänk på!
Våra kurser för snöskoter blir snabbt fullbokade så anmäl dig i god tid. Återbudsplatser kan dyka upp så kontakta oss för mer information.